Lees hieronder meer over Grales Aged Africans International (GAAI). Waarom ik dit begonnen ben en hoe we de toekomst van het centrum op de lange termijn voor ons zien.

Ontstaansgeschiedenis
In 1993 kwam ik naar Europa om mij verder te ontwikkelen, ervaring op te doen en daarna terug te keren naar mijn geboorteland Ghana, om die opgedane kennis en werkervaring daar ten dienste te stellen. Wat ik precies wilde gaan studeren wist ik niet, dat ik iets sociaal (met mensen) wilde gaan doen, wist ik wel. Nu 23 jaren verder ben ik VIG, Verzorgende in de Individuele Gezondheidszorg geworden en wil met de opgebouwde kennis en ervaring, een verzorgings- annex gezondheidscentrum in Ghana opzetten, om zo ook een bijdrage te leveren aan de bevordering van de gezondheidszorg aldaar.

In 2015 kreeg ik bericht dat mijn vader ziek was en ging naar Ghana om hem te bezoeken.

 

De ‘zorgsituatie’ waarin ik hem aantrof raakte mij zeer emotioneel. Gedurende mijn verblijf daar heb ik intensief voor hem gezorgd en binnen no time was hij opgeknapt en had weer plezier en levenslust. Hierdoor besefte ik echt hoe essentieel goede zorg voor ouderen is en besloot mijn plan voor een verzorgingscentrum te versnellen.

Het initiatief heb ik met verschillende mensen besproken zowel in Nederland als in Ghana en merkte al snel dat het idee breed wordt gedragen en enthousiast wordt ontvangen. Diverse personen gaven mij goede suggesties en ideeën, hetgeen mij extra heeft gemotiveerd  om dit plan serieus gestalte te gaan geven.

Tegelijkertijd ben ik me ervan bewust dat ik een dergelijke onderneming niet alleen vorm kan geven, daarbij zal ik de hulp/support en  ondersteuning van anderen nodig hebben. Zo is het idee ontstaan om een stichting op te richten, te weten Foundation Grales Aged Africans International afgekort: GAAI.

Met de komst van een dergelijk centrum, zal er in een grote behoefte worden voorzien, zowel in medisch als sociaal maatschappelijk opzicht.

Het gebied waar het centrum wordt gevestigd is dicht bevolkt (ongeveer zeventigduizend inwoners) en het ontbreekt er aan professionele gezondheidszorg. Traditiegetrouw is de zorg voor ouderen in de Afrikaanse cultuur in handen van de kinderen en kleinkinderen. Met de veranderende maatschappelijke omstandigheden gaan steeds meer kinderen buiten hun woongebied op zoek naar werk, met als gevolg dat de ouder(s) alleen en vaak onverzorgd achter blijven.

Wij zijn ervan overtuigd dat dit verzorgingscentrum voor de lokale economie een toegevoegde waarde zal zijn en vertrouwen erop dat de plaatselijke autoriteiten de nodige medewerking en ondersteuning zullen bieden om dit unieke project (mede) te kunnen realiseren.

 

Grace Mensah, Oprichter

 

 

Doelstelling
GAAI richt zich op de volgende doelgroepen: hulpbehoevende ouderen,  mensen met een permanente mentale beperking en mensen met een fysieke permanente beperking.

Onder ouderen wordt verstaan mensen van zestig jaar en ouder.

Doelgroepen
GRALES  richt zich op de volgende doelgroepen namelijk: hulpbehoevende ouderen,  mensen met een permanente mentale beperking en mensen met een fysieke permanente beperking.

Onder ouderen wordt verstaan mensen van zestig jaar en ouder.

         

Verzorgingscentrum
Op termijn komt er een verzorgingscentrum, welk bedoeld is voor mensen zoals beschreven onder de kop doelgroepen. Hiervoor ligt er een (bouw)plan klaar, waarvoor financiële middelen worden gezocht.

Bestuur en leiding
Het centrum wordt geleid door een directeur en een adjunct.

Stichting GAAI-Nederland benoemt de directeuren. Mevrouw Grace Mensah, oprichter van  het centrum is de huidige directeur. Samen met het stichtingsbestuur wordt het centrum gecoördineerd en geleid.

De dagelijkse leiding ligt in handen van de directeur en de adjunct. De adjunct is tevens belast met zowel de interne als de externe communicatieve zaken van het centrum. Zij  fungeert tevens als de woordvoerder van de instelling.

Voorzitter: Grace Mensah – info@grales.org

Penningmeester: Frank Edgar Huisman – penningmeester@grales.org

Secretaris: William Harold Souvenir – secretaris@grales.org

Visie bevordering sector
De afgelopen jaren heb ik Ghana regelmatig bezocht en merkte dat er grote behoefte is aan zorg voor met name ouderen en wel op het gebied van professionele zorghulpverlening.

De zorgsector voor ouderen in Ghana is toe aan professionalisering. Met het oprichting van dit centrum is daartoe een belangrijke stap gezet. Uit het oogpunt van werkgelegenheid wordt van de overheid, met name de Ministeries van Economische zaken en Volksgezondheid verwacht, dat zij de gezondheidszorg in Ghana in welke vorm dan ook zullen stimuleren en steunen.